Ghee (ghí) készítése házilag


A ghee (ghí) már az ókori Indiában is a gazdagság szimbóluma volt, ha valaki gheevel készült ételeket ehetett.

A ghee nagyon egészséges táplálék, méregtelenít és egyben visszapótolja a sejtekbe a szükséges tápanyagokat is, elősegítve azok felszívódását. Fokozza az ételek ízét .

Az Ayurvéda szerint a test és az elme koordinátora , segíti az agy működését, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású. Mindennapos fogyasztása ajánlott, minden test típus számára , mivel mindhárom dósát megnyugtatja. Elég belőle napi 1-2 alkalommal 1 teás kanálnyi. A megfelelő mennyiségű ghee fokozza az emésztés tüzét (Agni) , de a túl sok ellentétes hatású !

Hol áll a ghee a jó és a rossz zsírok háborújában? A ghee telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetőek. Kb. 27 %-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 %-ban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szüksége van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghee felszívódási rátája 96 %, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.

Ha gheet akarsz készíteni, legalább egy kiló az a vajmennyiség (teavaj), amivel már érdemes belevágni (1 kg vajból kb. ¾ kg ghee lesz). A tisztítási művelet lényege az, hogy hosszú időn át nagyon lassú tűzön hevíted.

A lassú hevítéstől a víz teljes egészében elpárolog. A fehérjék nagyobb része kicsapódva leülepszik az edény aljára, ahol fura göröngyöket formál. Kisebb részük felszáll a felszínre, és vékony hártyát képez. A tejcukor pedig karamellizálódik, és szép sárga színt ad a gheenek, és kissé diószerű ízt.

Legalább 1, de inkább 2 (mennyiségtől meg a hőforrásod beállításától függően akár több) óra múlva valószínűleg készen lesz a ghee. Ezalatt persze nem kell folyamatosan mellette őrködnöd. Elég, ha időnként ránézel, hogy nem akar-e megégni .

Onnan tudod, hogy készen van, hogy egyáltalán nem rotyog, legfeljebb egy-két apró buborékocska száll fel benne néha, és a legaljától meg a legtetejétől eltekintve a tömegének a nagy része teljesen átlátszó aranysárga folyadék lett.

Ekkor leveszed a tűzről. Utána a folyadékot óvatosan áttöltöd egy másik hőálló edénybe, hogy ne kavarodjon fel az aljáról az üledék. A vége felé célszerű teaszűrőn át önteni.

Sokféle ételbe tehetsz belőle ízesítőnek, vagy kenheted vékonyan kenyérre is.


A gheet mézzel együtt nem fogyaszthatod, mert akkor AMÁ-t /méreganyagot / termel!

Használhatod minden recepthez, ami olajat, zsírt vagy vajat ír elő, de kevesebb kell belőle. Ha nagyon jól megy a sorod, akár még a sült krumplit is vagy az indiai módra panírozott zöldséget ( Pakora ) is tiszta gheeben sütheted. A ghee nem ég oda még az olajnál kicsit magasabb hőmérsékleten sem - hiszen már kifőztünk belőle minden éghetőt. Így többször is felhasználható .

A kész ghee több hónapig is eltartható zárható edényben szobahőmérsékleten. Hűtőben keményre fagy, szobahőmérsékleten épp félúton van, olyan latyakos. Nyáron és Indiában pedig folyékony.
A ghee nem romlik meg , minél "öregebb" annál nagyobb a tápértéke .

Gheet mostanában már készen is lehet kapni néhány bioboltban és keleti boltban, persze méregdrágán.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Milyen vajat használhatok a ghee készítéséhez?

Csokilap írta...

Szia!

Teavajat. :)

Megjegyzés küldése