Marcipános kalács

Hozzávalók:

375 g mazsola, 100 ml rum, 375 g liszt, 4 csapott teáskanál sütőpor, 1,5 tasak vaníliaízű porcukor, csipetnyi őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, kevés reszelt narancshéj, 200 g sovány túró, 150 g lágy margarin. 1 tojás és 1 tojássárgája, 100 g citromhéj, 200 g megtisztított, őrölt mandula

Töltelékhez: 200 g marcipánmassza

Díszítéshez: 100 g felolvasztott margarin, 1 tasak vaníliaízű porcukor


Elkészítés:

A mazsolát kiválogatjuk, rumba áztatjuk, és állni hagyjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a vaníliaízű porcukrot és a fűszereket, majd az összetört túróhoz szitáljuk. Hozzákeverjük a narancshéjat, a tojásokat és a margarint és egy belisztezett munkalapon jól átgyúrjuk. Belegyúrjuk a citromhéjat, a mazsolát és a mandulát, majd téglalap (20 x 30 cm) alakúra nyújtjuk. A marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta szabadon maradjon. A hosszabb oldal felől nem túl lazán feltekerjük. Kalácsot formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.


Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)


Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)


Sütési idő: kb. 50 perc


A kalácsot rögtön a sütés után kenjük meg a felolvasztott margarin felével, majd szórjuk meg a vaníliaízű porcukorral, hagyjuk kicsit hűlni, majd a maradék margarint is kenjük rá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése